Alva Forsius

Mikaela Nylander puheenjohtaja, Birgitta Palmqvist sihteeri, Kirsti Sund rahastonhoitaja, Liisa Tuomala ja Jenny Törnroos Alva Forsiuksen muistoyhdistys ry. Jukka-Pekka Ujula, patsas, lahjoitus

 

 

 

 

Statyn över Alva Forsius överläts som en julklapp den 17.12.2018 i Borgå stads ägo. Statyn mottogs av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. ”Att staden får en julklapp betyder ju att staden varit snäll”,  sade Ujula . Stadsdirektören lovade att se till att området kring statyn får den inrymning som den förtjänar.

Hela föreningens styrelse var med vid ceremonin: från vänster Kirsti Sund, Liisa Tuomala, Mikaela Nylander, Birgitta Palmqvist och Jenny Törnroos.
Foto: Itäväylä/Mika Laine.

 

dav

Alva Forsius minnesstaty avrestes den 24.5.2016 på barnbördsanstaltens gård. Detta barnbördsjukhus grundades av Alva Forsius.
Staty är gjord av Marko Vaher från Berglöfs stenhuggeri.

 

 

 

 


Alva Forsius

En unik kvinna i Borgå
Alva Forsius
24.5.1866-14.7.1935.

Alva Forsius föddes i Borgå landskommun, på Åby säteri den 24 maj 1866. Hon var näst äldst i en syskonskara på 12 barn. Föräldrarna var Johan Forsius och Hulda Hollmerus. Hon utbildade sig först till handarbetslärarinna och var en av dem som införde Frälsningsarmén i Finland. Alva blev löjtnant i Frälsningsarmén år 1889 och jobbade där i ungefär 10 år. Hon utbildade sig till barnmorska 1895 och 10.9.1898 avlande hon examen i instrumentala barnförlossningskonsten.

Hon kom att uppleva de unga, ensamma mammornas stora svårigheter, nöd och lidande eftersom det på den tiden inte fanns något socialt stöd för ensamstående mödrar. Och eftersom Alva hade en stark känsla för socialt arbete var det naturligt att hon bestämde sig för att underlätta situationen för dessa unga kvinnor.

Alva började kraftfullt arbeta för att kunna förverkliga sin dröm om ett privat barnabördssjukhus i Borgå. Som ett resultat av hennes hårda arbete kunde ett BB öppnas i hyrda utrymmen den första juni 1899. Alva önskade dock större utrymmen för verksamheten och med sin kännspaka iver lät hon resa ett stort hus med 12 patientplatser på Jonasbacken. BB stöddes bla. av Borgå stad, Sparbanken och av utskänkningsbolaget.

Alva skrev flera böcker för gravida kvinnor och om barnavård. Böckerna lade i princip grunden för dagens rådgivningsverksamhet. Alva såg också de problem ensamstående mammor stötte på efter förlossningen. Som den driftiga kvinna hon var lät hon resa ett stort hus mittemot BB. Huset döptes till Solhem och detta vackra och ljusa hem öppnades den första juni 1914. Solhem var Finlands första mödrahem där modern och barnet kunde stanna i sex månader efter förlossningen. Mammorna fick råd i barnavård och yrkesfärdigheter för att kunna försörja sig själv och barnet. Man höll kontakt med mammorna under tre år för att stöda och ge dem råd.

Alva hade tre fosterdöttrar, Anna Sofie f. 1.1.1900, Marta Bernhardine f. 12.3.1905 och Eva Elisabeth f. 19.12.1912. Ann-Sofie dog i ung ålder och Alva adopterade de två andra fosterdöttrarna i år 1929.